Basit tanımıyla resmi olarak kurulum, prestijli bir adres, vergi levhasının bulunduğu, posta hizmeti takibi aylık fatura masrafları, ofis çalışan maliyeti, stopaj, kira, mutfak masrafları gibi giderler olmadan bir çalışma şekli olan sanal ofislerde fatura adresi (seçilen) lüks bir plazada bulunuyor, buraya gelen kargo ve yazılı bildirimler teslim alınıyor, toplantı salonları kiralanabiliyor. Sistemi en çok sigorta şirketleri, emlak sektörü, sağlık sektörü ve avukatlar kullanıyor.
Covid-19 salgını nedeniyle dünya ekonomisi neredeyse durma noktasına gelirken Türkiye’de de etkileri yavaş yavaş görülmeye başlıyor. Özellikle Home Ofis çalışma sistemiyle şirket faaliyetlerini yürütmeye çalışan firmalar dijital çağa mecburen adapte olmuş durumda. Online toplantılar, yayınlar, sunumlar derken yaşanan kriz ortamında, iş akışına devam eden şirketlerin tüm işleri online ortama kaydı. Kira, aidat, ofis masrafları derken ofis maliyetleri bu dönemde şirketleri işin içinden çıkılamaz hale getirdi. Bu durumda markalar sanal ofis sistemine geçerek şirket faaliyetlerini Home Ofis olarak devam etme kararı almaya başladılar. Global şirketler de bazı ülkelerde operasyonlarını sanal ofis olarak devam etmeye başladılar. Dolayısı ile Sanal Ofis sektörü 2020 yılını krizi fırsata çeviren sektörler arasında yerini şimdiden almış durumda.
Facebook ve Google’ın 2020 yılı sonuna kadar çalışanlarının Home Ofis devam edeceğini açıkladığını belirten Endless Offices Genel Müdürü Gökmen Özdemir, koronavirüs sebebiyle Home ofis çalışma sistemi firmaların sanal ofis sistemine sıcak bakmalarına neden olduğunu söyleyerek “Tüm sektörlerde yaşanan durağanlık ve ofislere gidilmemesi sanal ofislere olan talebi 7 katına çıkardı. Yaşanan bu dijital dönüşüm, 2020’de çalışma şekillerinin değiştiğini gösteren büyük bir adım. Ofis sistemlerine bakış açısı hem sosyolojik açıdan hem de ekonomik açıdan değişim sürecinde ilerleyen aylarda bu talebin 10 katına çıkacağını düşünüyoruz.” dedi.